söndag 23 november 2008

KLUBB FOLKE BESÖKER: MGMT


När man köpte den amerikanska utgåvan av MGMTs vita vinylsingel med spåren Time To Pretend och Weekend Wars (BBC Radio 1 Session) så fick man ett par 3D-glasögon med på köpet för att kunna njuta subtila effekter i Time To Pretend-videon. Klubb Folke kan dock intyga att glasögonen även fungerade utmärkt att beskåda MGMTs fredagsspelning på Debaser Medis med.

Eget PA och kravallstaket inne i lokalen är tydliga tecken på att bandet nu har klivit över tröskeln från att vara ett halvokänt indieband till att kategoriseras som ett major label-band. Men trots denna (naturliga) transformation för ett band av MGMTs dignitet så har ändå känslan av klubb och närhet bestått. Huruvida det beror på glasögonen eller ej är dock svårt att säga eftersom Klubb Folke bar dem på under hela tillställningen. Men att döma av publikens euforiska applåder till Kids så förstår vi att det förmodligen fungerade hyfsat även utan glasögon.

Kvalitetsmässigt var spelningen jämbördig med konserten på Accelerator i juni men att publiken var betydligt mer engagerad denna gång samt att scendekorens estetik var mer utpräglad. MGMT är ett modernt band med ett eget sound som snuddar vid den samtida electron samtidigt som bandet också har en tydlig förankring i den psykedeliska och progressiva rocken. Klubb Folke tycker att detta är viktigt att ha i åtanke när man bedömer ett band som MGMT. Bandet är återhållsamt på scen helt enkelt eftersom medlemmarna strävar efter perfektion och kvalitet i det musikaliska utförandet när de spelar live. En linje som mer påminner om giganter som Pink Floyd än om power pop-band som Television. Synd bara att den tilltänkta akustiska spelningen på Pet Sounds Records inte blev av innan konserten. Hade varit en förträfflig uppvärmning till en annars fläckfri och riktigt bra spelning med ett band som sannolikt kommer att spela på en betydligt större arena nästa gång de kommer på besök. (A Place to Bury Strangers och Sad Day For Puppets var förband men att Klubb Folke tyvärr inte hade möjlighet närvara när dessa spelade.)

Inga kommentarer: