söndag 30 november 2008

KLUBB FOLKE BESÖKER: DUNGEN


I Metro stod det att läsa i veckan att The Soundtrack of Our Lives sångare Ebbot Lundberg har för avsikt att ge sin 95-åriga farmor ett exemplar av Dungens transparenta vinylskiva i julklapp. En gentil tanke som Klubb Folke tror garanterat kommer få änglarna att landa, vem skulle inte bli glad för en sådan hård och svängande kvalitetsklapp?!

För Dungen svänger det om, något som Klubb Folke fick äran att erfara på fredagens spelning med bandet på det nyöppnade Strand (fd Streets lokaler) vid Hornstull. En väl genomförd spelning trots publikens aningen strama gensvar gentemot bandets ös på scen (publiken borde kunna ge mer med tanke på hur pass sällan Dungen är på besök i huvudstaden). Och fyra skivor har det hunnit bli så det finns en hyfsad repertoar att plocka guldkorn ur. Inte minst låten Mina damer och fasaner från senaste plattan.

Dungens musik utgör en väv med spridda influenser från nordisk ”progg”, brittisk progressiv / acid folkrock och tysk kraut. Allt med en touch av ett melankoliskt vemod. Reine Fiskes fuzzade gitarrspel tillsammans med Gustavs spröda och gungande sång skapar ett unikt sound som saknar motstycke i svenskt samtida musikutbud. Klubb Folke ställer sig frågan vad som skulle hända med bandets karriär om Dungen framförde en del alster på engelska i stället?

Inga kommentarer: